Relatiebegeleiding

Haptotherapie bij relatieproblemen

Relatieproblemen zijn vaak het gevolg van een verstoorde communicatie binnen de relatie.Vanuit de haptotherapie zijn we vooral geïnteresseerd in de affectieve communicatie tussen beide partners. Het affectieve contact is de basis voor de liefdesrelatie. Langdurige stagnatie van de affectieve stroom leidt altijd tot relatieproblemen. Deze gegroeide verstoring onderzoeken, samen met het paar, is de grote kunst in de begeleiding van paren.

Thema's als (on)macht, vrijheid, afhankelijkheid, vertrouwen en intimiteit spelen daarbij een grote rol. Daarnaast wordt de (affectieve) geschiedenis van elk van de partners individueel als een soort 'stille kennis' meegedragen. Inzicht hierin kan het begin zijn van een bevrijding van oude, soms verstarde patronen, die voortdurend de relatie beïnvloeden.

Andere relaties

Ook tussen ouders en kinderen, broers en zussen of binnen vriendschapsrelaties kunnen dergelijke fenomenen optreden. Dan kan het bij conflicten en onbegrip zeer verhelderend zijn om in één of meer sessies te werken aan een hernieuwde communicatie.